Usein kysyttyä aurinkolaseista

Mitä tarkoittaa UV100% tai UV400 suoja?

UV100% tai UV400 suoja tarkoittaa, että aurinkolasit suodattavat silmälle haitallisen UV-säteilyn 400 nanometriin asti kokonaan. Näkyvä valo sen sijaan läpäisee linssin.

Miten suojaan silmät auringolta?

Helpoiten suojaat silmäsi laadukkailla aurinkolaseilla ja lierihatulla tai lippalakilla. Liiallinen UV- säteily voi aiheuttaa lumisokeutta ja pitkäaikaisena vaikutuksena sen on todettu lisäävän harmaakaihin ja silmänpohjan rappeuman riskiä.

Pitääkö aurinkolaseja käyttää? Onko aurinkolaseista hyötyä?

Jos autoilet tai liikut paljon ulkona kannattaa silmäsi suojata haitalliselta UV- säteilyltä ja häikäistymiseltä aurinkolaseilla. Etenkin keväällä UV- säteily heijastuu hangesta ja saattaa pahimmillaan aiheuttaa lumisokeutta. Lumisokeus on erittäin kivulias sarveiskalvon vamma, joka paranee itsestään muutamassa päivässä. Aurinkolasit myös parantavat liikenneturvallisuutta, kun et häikäisty kirkkaalla kelillä niin helposti. Jos kärsit valoherkkyydestä tai migreenistä, helpottavat aurinkolasit vähän pilvisenäkin päivänä käytettyinä oireitasi.

Minkä väriset linssit aurinkolaseihin?

Yleisimmin aurinkolaseissa käytetään ruskeita, harmaita tai vihertäviä linssejä. Myös eri tummuusasteita on saatavana lukuisia. Linssin väri valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Autamme sinua mielellämme värin valinnassa.

Mistä tunnistaa hyvät aurinkolasit?

Laadukkaat aurinkolasit tuntuvat mukavilta kasvoilla ja ne istuvat hyvin ja pysyvät päässä liikkuessakin. Niissä on 100% UV400 suoja ja riittävän tumma linssi, jotta ne vähentävät myös häikäistymistä. Hyvissä aurinkolaseissa on myös optisesti laadukkaat linssit ja tarvittaessa polarisointi.

Kannattaako hankkia aurinkolasit omilla vahvuuksilla?

Jos sinulla on käytössä silmälasit, niin hyödyt kyllä myös omilla voimakkuuksilla olevista aurinkolaseista. Aurinkolaseja on saatavana niin 1-tehoisina, kaksitehoisina kuin monitehoisinakin. Silmälasien päälle on saatavana myös aurinkoklippejä ja suncover- aurinkolaseja. Nämä molemmat lisäävät hieman nenällesi asettuvaa painoa ja klippien ja silmälasilinssin väliin jää yleensä rako, joka saattaa tietyissä tilanteissa jopa lisätä häikäistymistä.

Mitä hyötyä on polarisoivista aurinkolaseista?

Polarisoivat aurinkolasit vähentävät vaakapinnoilta tulevia heijasteita. Esim. keväällä ja syksyllä aurinko paistaa matalalta ja märällä asfaltilla tiestä tuleva heijaste on erittäin kirkas. Polarisoivat linssit vähentävät häikäistymistä ja parantavat kontrastia. Lisäksi myös kalastajat ja veneilijät hyötyvät polarisoinnista, sillä se vähentää heijasteita veden pinnasta ja näin pinnan alla olevat kalat ja kivet näkyvät paremmin.

Pitääkö lapsen käyttää aurinkolaseja?

Lapsilla silmän mykiö on vielä kirkas ja mustuainen suurempi kuin aikuisilla, jolloin silmään pääsee enemmän valoa ja samalla myös UV- säteilyä. Lapset myös viettävät enemmän aikaa ulkona kuin aikuiset. Lasten silmät kehittyvät vielä, joten on tärkeää suojata ne laadukkailla aurinkolaseilla.

Onko tummuvat linssit hyvät?

Itsestään tummuvat eli ns. fototrooppiset linssit tummuvat UV- säteilyn avulla. Näin ne toimivat sisätiloissa tavallisina silmälaseina ja ulkona aurinkolaseina. Linssin tummuus riippuu UV- säteilyn määrästä ja ilman lämpötilasta. Kevätpakkasilla linssi tummuu tummemaksi kuin kesän helteissä. Autoillessa itsestään tummuvat linssit eivät korvaa aurinkolaseja, koska auton tuulilasi estää UV-säteilyn pääsyn auton sisätiloihin. Markkinoilla on myös itsestään tummuvia linssejä, jotka tummuvat näkyvän valon vaikutuksesta. Tällaisissa linsseissä on sisätiloissakin jonkin verran väriä.

Voiko aurinkolaseihin vaihtaa linssit?

Suurimpaan osaan aurinkolaseja on mahdollista vaihtaa omalla voimakkuudella olevat linssit. Myös entisiin aurinkolaseihin on mahdollista vaihtaa linssit, jos kehyksen kunto sen sallii.

Millaiset aurinkolasit urheiluun?

Urheilijan aurinkolasien tulee olla kasvoilla hyvin istuvat, kevyet ja iskun kestävät. Myös linssien huurtumattomuuteen on hyvä kiinnittää huomiota. Urheilussa käytettävissä aurinkolaseissa on myös oleellista, että linssin väri on valittu valaistusolosuhteisiin ja lajiin sopivaksi. Ihanteellista on, jos aurinkolasiin on mahdollista vaihtaa eri värisiä linssejä olosuhteiden mukaan. Urheiluun tarkoitettuja aurinkolaseja on saatavana myös omilla voimakkuuksilla.