Lukulasit-maailman paras keksintö

Lukulasit, päätelasit, ompelulasit, harrastelasit… toisin sanoen silmälasit lähietäisyydelle. Lähes kaikki meistä huomaa jossain vaiheessa, että näkeminen lähelle ei enää onnistu niin kuin ennen. Kädet eivät enää riitä ja valaistuksen lisääminenkään ei enää auta. Silloin on lähilasien aika.

Tässä kirjoituksessa haluaisin kuitenkin tuoda esiin lähilasien loistavia ominaisuuksia monitehoisten yleislasien rinnalla. Vaikka esimerkiksi moniteholasit auttavat sinua näkemään sekä kauas että lähelle ja vieläpä välialueille, eivät ne kuitenkaan ole optimaaliset kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Alla avaan erilaisten lähilasien tuomat hyödyt.

Luetko sängyssä?

Jos vastasit kyllä eikä sinulla ole vielä erillisiä lukulaseja, olet jäänyt jostain paitsi. Lukeminen sängyssä haastaa monitehoisten silmälasien toimivuuden, varsinkin jos luet selälläsi maaten. Silloin optimaalinen lukuvoimakkuus ei osu katselinjalle ja saatat joutua hakemaan lukemiselle hyvää kohtaa. Tämä ongelma ratkeaa yksitehoisilla lukulaseilla, sillä katsoit mistä kohtaa tahansa, löytyy linssistä aina sama voimakkuus – ilman vääristymiä. Mikä sen ihanampaa kuin napata yöpöydältä lukulasit, jotka ovat mitoitettu juuri kirjan lukua varten. Tiesitkö että muutamalla kympillä saat hankittua esimerkiksi vanhoihin kehyksiisi uudet lukulasilinssit. Lupaamme, että ihastut.

Käytätkö tietokonetta?

Tähän pätee sama asia kuin sängyssä lukemiseen. Pään asento ei ole optimaalinen moniteholinssien käyttäjälle, varsinkaan jos et saa pöytätason korkeutta säädettyä. Silloinkin tulee katsottua välialueen läpi, joka itse asiassa on moniteholinssien kapein kohta. Päätetyöskentelyä tekevälle paras ratkaisu saattaakin olla yksitehoiset päätelasit. Silmälasit, joiden voimakkuus on mitoitettu juuri tietokoneen näyttöön nähden oikeaksi.

Tarvitseeko sinun nähdä eri lähietäisyyksille?

Työskenteletkö esimekiksi toimistossa, jossa luet papereita, katsot päätettä ja jossa sinun tarvitsee esimerkiksi kävellä tulostimelle. Silloin tavalliset yksitehoiset lähilasit eivät toimi vaan sinulla pitää olla syväterävät lähilasit tai jopa sisätilojen monitehot. Mitä nämä siis ovat?

Syväterävät lasit

ovat yksitehoisia lähilaseja monipuolisemmat, sillä niissä voidaan kasvattaa etäisyyttä. Jos siis lähinnä istut koneen ääressä, mutta tarvitset toisinaan nähdä parin merin etäisyydelle, on syväterävät lähilasit ehdottomasti sinun juttusi. Näillä on muuten ihana myös lukea sanomalehteä, sillä näet sivun ala- ja ylälaidan siirtymättä lähemmäksi.

Sisätilojen monitehot

toimivat aika lailla päinvastoin perinteisiin monitehoihin verrattuna. Rakenne on sillä tavalla erilainen, että niiden näkemisen pääpaino on aina lähikatselussa eikä kaukokatselussa niin kuin perinteisissä moniteholaseissa. Nämä silmälasit voit laittaa päähäsi työpaikalle tullessasi, niillä voit lukea, katsoa päätteelle ja liikkua sujuvasti sisätiloissa. Auton rattiin niillä ei ole suotavaa mennä.

Itselläni on käytössä yksilöllisin mitoin valmistetut moniteholinssit. Niitä käytän yleislasin tavoin. Työpaikallani, eli myymälässä ollessani, käytän monesti sisätilan monitehoja. Ne ovatkin parhaimmillaan tietkoneella ja lukiessa, eikä niitä tarvitse vaihtaa kun asiakas astuu ovesta sisään. Voin siis käyttää näitä sisätilan monitehoja koko työpäivän ajan.

Näiden lisäksi yöpöydältäni löytyy yksitehoiset lukulasit, sillä haluan, että lukeminen sängyssä on mahdollisimman helppoa ja mukavaa. Vaikka ostaisimme maailman parhaat ja yksilölliset moniteholasit, eivät ne kuitenkaan ole parhaimmillaan kaikissa tilanteissa.

Voisimmeko tehdä myös sinulle maailman parhaat silmälasit lähikatseluun?